Pengesat e jetës: Historia e karrotës, vezës dhe kafes (Lexoje, është shumë e bukur)

Njëherë e një kohë jetonte një bijë fermeri të vjetër, e cila vazhdimisht ankohej për jetën e saj dhe sa e vështirë ishte të vazhdonte përpara. Ajo ishte e lodhur nga problemet dhe nuk donte asgjë; kur zgjidhte një problem, menjëherë shfaqej një tjetër dhe kjo e bëri atë të japë dorëheqjen dhe të ndihej e lodhur.

Fermeri i kërkoi vajzës së tij që të afrohej dhe të ulej pranë tij. Pastaj, mbushi tre enë me ujë dhe i vuri në zjarr. Kur uji filloi të valojë, vendosi në një tas një karotë, në një tjetër vezë dhe në të fundit disa kokrra kafeje. Ai i lejoi ata të vlojnë pa thënë një fjalë ndërsa vajza priste me padurim pa e kuptuar se çfarë po bënte babai i saj. Pas njëzet minutash, babai shuajti zjarrin. Ai mori karrotat dhe i vuri në një filxhan. Ai mori vezën dhe e vuri në një pjatë. Më në fund, derdhi kafe.

Ai shikoi vajzën e tij dhe tha: “Çfarë sheh?”. “Një karotë, një vezë dhe një kafe”, ishte përgjigjja e saj. Ai i kërkoi të bijës për të prekur karrotën. Ajo e preku dhe vuri re se ishte e butë. Pastaj ai i kërkoi vajzës të merrte vezën dhe ta thyentë atë. Ajo hoqi lëvoren e vezës dhe pa që veza ishte zier tërësisht. Pastaj ai i kërkoi për të provuar kafen. Ajo buzëqeshi me kënaqësinë që ndjeu nga aroma e saj e ëmbël. Vajza me përulësi pyeti: “Çfarë do të thotë kjo, babi?”

Ai shpjegoi se të tre objektet ishin përballur me të njëjtin fatkeqësi: Uji i valuar. Megjithatë, të gjithë kishin reaguar ndryshe. Karrota ishte e fortë dhe e vështirë, por pasi u fut në ujë të valuar, ajo ishte bërë e dobët, e lehtë për t’u thyer. Veza ishte e brishtë, guaska e saj e hollë mbronte brendinë e lëngshme, por pasi ishte në ujë të valuar, brendia e saj ishte ngurtësuar. Kafja, megjithatë, ishte unike: Pasi kur ishte në ujë të valë, ajo kishte ndryshuar ujin vetë.

“Çfarë do të jesh ti?”, e pyeti fermeri vajzën e tij. “Kur vështirësia paraqitet në derën tuaj, si reagoni? A jeni një karotë që duket e fortë, por kur vjen fatkeqësia dhe dhimbja, ajo bëhet e dobët dhe humbet forcën e saj? A jeni një vezë, e cila në fillim ka një zemër të lakueshme dhe një frymë fluide, por pas një vdekjeje, një ndarje ose një lamtumirë, bëhet e vështirë dhe e ngurtë? Apo je si kafja? Kafja ndryshon ujin, elementin që shkakton dhimbje. Kur uji arrin pikën e vlimit, kafja lëshon shijen e saj më të mirë. Nëse jeni si kokrra e kafes, kur gjërat shkojnë keq, do të reagoni më mirë dhe do të lejoni botën rreth jush për të qenë më e mirë. ”

Po ju, cili prej këtyre tre elementëve jeni?

You may also like...